Werkwijze

De kracht van een gedeelde ervaring

"Wij weten uit eigen ervaring hoeveel troost en kracht geput kan worden uit het samen bouwen van een uitvaartkist. Hoe het fysiek bijdragen aan het laatste huis van een dierbare mensen nog dichter bij elkaar kan brengen in die laatste momenten vol liefde en verdriet. Die ervaring gunnen wij anderen ook. Vanuit die gedachte én als eerbetoon aan onze prachtige dochter Sammie hebben wij Het Laatste Huys geïnitieerd."
- Lennard en Meggy

Samen bouwen aan het laatste huys van je dierbare

Stap 

De kennismaking

Het bouwen van een Laatste Huys is een intiem en meestal emotioneel proces. Uit ervaring weten we, hoe belangrijk het eerste contact is om een vertrouwde omgeving te creëren. Daarom nemen we in ons eerste gesprek alle tijd om de naasten en degene, voor wie het Laatste Huys bestemd is, te leren kennen. Een kennismaking, die vaak al gepaard gaat met een lach en een traan, alleen al door de verhalen en anekdotes die gedeeld. Zo bouwen we al meteen aan een band, op basis waarvan we in de dagen, soms weken, die volgen met elkaar aan de slag gaan.

Stap 

Persoonlijke wensen, persoonlijke aanpak

In het kennismakingsgesprek bespreken we natuurlijk ook jullie wensen, bijvoorbeeld ten aanzien van ontwerp en materiaalkeuze. Je kunt bovendien zelf bepalen of we samen gaan bouwen, of dat wij voor jou aan de slag gaan om een uniek en persoonlijk Laatste Huys te bouwen. Want het kan heel goed zijn, dat je niet de behoefte voelt of de kracht hebt, om zelf fysiek mee te bouwen, maar wel iets heel persoonlijks door ons wilt laten maken.

Stap 

Naar een uniek ontwerp

Het ontwerp en de keuze van (natuurlijke, goedgekeurde) materialen bepalen we in goed overleg. Natuurlijk dragen we graag ideeën aan. Zo zou de keuze voor iemand, die getypeerd wordt als een echte Bourgondiër met een voorliefde voor moderne kunst, kunnen vallen op frans eiken in een ontwerp met strakke en slanke lijnen. Ook als je bijvoorbeeld een favoriet meubelstuk, bepaalde stof of een bijzondere boom uit de eigen tuin wilt verwerken, is dat bijna altijd mogelijk. Alles, voor een uniek en eigen Laatste Huys.

Stap 

De planning

Of we nu samen het Laatste Huys gaan bouwen, of dat je de uitvoering aan ons overlaat, er zijn bepaalde regels waar we ons aan moeten houden: zo geldt er, wanneer iemand is te komen overlijden, een wettelijke termijn van 5 werkdagen en een weekend voor het organiseren van de uitvaart. Dit vraagt om een andere aanpak en planning, dan wanneer de dierbare in een palliatieve fase zit. In dat geval is er meer tijd en kunnen we samenwerken in dagdelen. Bijvoorbeeld gedurende drie weken elke week een dagdeel.

Stap 

Samen bouwen

Zijn ontwerp en materialen gekozen, dan kunnen we aan het werk. In onze werkplaats kun je met je gezin, vriendengroep of andere betrokkenen meedenken, meebouwen, meekijken, maar je ook tussentijds even terugtrekken met een kop koffie, als je daar behoefte aan hebt.

Stap 

Na afloop

Wij zorgen vanzelfsprekend dat het gebouwde Laatste Huys naar de aangewezen locatie wordt vervoerd. Ook krijg je van ons na afloop een herinnering mee. Misschien heb je in een later stadium de behoefte om nog eens met ons in gesprek te gaan. We staan graag voor je klaar. Bel ons gerust voor een afspraak.

Oplossingen op maat

Twijfel je, omdat je bijvoorbeeld verder weg woont, of niet in de gelegenheid bent om naar ons toe te komen? Daar is een mouw aan te passen. We beschikken over professionele en beveiligde live stream apparatuur om logistieke obstakels te overbruggen. Zo kunnen we toch samen in gesprek, met beeld en geluid, en je virtueel rondleiden door ons atelier. Ook tijdens de bouw zelf kun je meekijken in de werkplaats.

Zou je wel willen meebouwen aan een Laatste Huys, maar denk je dat je dat fysiek, emotioneel of om enige andere reden niet lukt? Misschien kun je, om toch optimaal betrokken te blijven, iemand in je familie- of vriendenkring bereid vinden om jou te vertegenwoordigen in ons atelier. En mocht je dat op prijs stellen, dan komen we ook graag bij jou langs voor die eerste kennismaking.

We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen, dat je zo dicht als mogelijk bij jezelf kunt blijven in een veilige en warme omgeving.

Bekijk ons aanbod