Over ons

Alles van waarde in dit leven is ooit ontstaan uit een mens met verbeelding en passie

Sammie

Lennard en Meggy zijn de initiatiefnemers van Het Laatste Huys. Op 14 september 2018, zeven maanden na het overlijden van hun dochter Sammie, zijn zij gestart met hun onderneming. Als eerbetoon aan hun geliefde dochter én om anderen vanuit een gedeelde ervaring te helpen bij het nemen van afscheid en dragen van hun verlies.

Sammie

"De buik van Meggy was Sammie’s eerste veilige huisje en ik wilde graag haar laatste veilige huisje maken."

Lennard

“Op 14 februari 2018, Valentijnsdag, is onze dochter Sammie onverwachts overleden aan een hersenvliesontsteking als gevolg van een meningokokken B-infectie. Ze was toen slechts 20,5 maand oud. Een afschuwelijke en onbeschrijfelijk verdrietige gebeurtenis, die ons leven volledig op zijn kop heeft gezet. Maar wat er in de dagen voor de uitvaart gebeurde, heeft ons wonderlijk genoeg ook veel gebracht: de buik van Meggy was Sammie’s eerste veilige huisje en ik wilde graag haar laatste veilige huisje maken. Dat voor Sammie te mogen en kunnen doen was dierbaar, troostrijk, bijzonder, ook voor mijn vrouw Meggy en mijn twee andere kinderen, Simme en Meggy. Het gaf me een sterk gevoel van verbondenheid en een voor mij ongekende kracht die me nog elke dag helpt. Het bevestigde bovendien, dat Sammie in alles in mijn leven is en blijft verweven, in kracht, liefde, licht en verbinding. Datzelfde gevoel van verbondenheid heb ik drie maanden later ook mogen beleven, toen onze vriendin Karolien overleed. Samen met haar man Tobias en beste vriend Joost hebben we haar laatste huis gebouwd. Het is precies die kracht, die wij anderen ook zó gunnen, waarom wij Het Laatste Huys als bedrijf hebben opgezet: we willen het ook voor anderen mogelijk maken om samen met ouders, kinderen en/of andere familie, vrienden en dierbaren een Laatste Huys te bouwen met en/of voor iemand die komt te overlijden. Of dat nu een volwassene of een kind is”.

Met Het Laatste Huys kwam voor Lennard en Meggy alles samen: Lennard is geboren met twee rechterhanden: wat zijn brein bedenkt, kan hij met zijn handen maken. Hij voelt anderen goed aan en weet dit in zijn ontwerpen en creaties tot uiting te laten komen. Meggy staat met haar warmte, luisterend oor en inlevingsvermogen tijdens het hele traject als ervaringsdeskundige voor de betrokkenen klaar. Ook leidt ze in organisatorisch opzicht alles in goede banen.

Meggy

“Dankzij ons eigen verlies begrijpen we misschien beter dan wie dan ook waar een ander doorheen gaat in die cruciale fase. Wat wij bieden, sluit bovendien goed aan bij de toenemende behoefte aan een persoonlijke invulling wanneer het moment van afscheid nadert. Dat bleek onder meer uit de vele gesprekken die we voerden met mensen die in meer of mindere mate te maken hebben met verlies en afscheid, van uitvaartondernemers, kistenmakers en stervensbegeleiders van bijvoorbeeld IC-afdelingen en zorginstellingen, tot ouders, partners en kinderen van directbetrokkenen. Een speciaal ontworpen en handgemaakte kist kan al troostrijk zijn, maar het samen bouwen van een Laatste Huys maakt alles nog persoonlijker. Dit werd in Nederland echter nog nauwelijks of niet aangeboden. Met Sammie als bron van inspiratie willen wij met Het Laatste Huys hieraan invulling geven en iets teruggeven van de kracht die we zelf hebben ervaren: we willen mensen bijstaan in een van de moeilijkste momenten in hun leven, als liefde en verdriet hand in hand gaan, om de laatste eer te bewijzen aan hun dierbaren”.

"Een speciaal ontworpen en handgemaakte kist kan al troostrijk zijn, maar het samen bouwen van een Laatste Huys maakt alles nog persoonlijker."

Bekijk ons aanbod